127 poze   24289 vizite

z - Hranirea porumbeilor

Totul cules de pe net

Hranirea porumbeilor de concurs a fost, este si va fi inca mult timp un subiect controversat.
Despre acest domeniu al alimentatiei se pot spune multe lucrurii. Parerile sunt impartite: exista retete de hrana care unora le-au adus succesul, dar care sunt combatute de catre unii crescatori. Articolul de fata se doreste a fi o informare sumara a catorva aspecte general valabile legate de compozitia hranei porumbeilor.
Substantele indispensabile vietii porumbeilor sunt: apa si nutrientii (glucide, lipide, proteine, substante minerale si vitamine).
Apa este elementul necesar unei bune desfasurari a tuturor functiilor organismului. Necesarul zilnic de apa la porumbeii voiajori este de 30-60 ml variind in functie de temperatura mediului ambient, de perioada de activitate-repaus, si de pozitia cuibului etc. Perioada de repaus coincide cu perioada rece. Pe timp de iarna, un porumbel bea mai putina apa. Tinand seama de temperatura optima necesara, este recomandat ca pe timpul iernii apa sa fie tinuta in casa cateva ore inainte de administrare, pentru a ajunge la o temperatura in jur de 2o grade.
Sub 6 grade apa este prea rece, putand produce tulburari digestive. Pentru ca in perioada verii porumbeii consuma mai multa apa, se recomanda schimbarea apei cel putin de doua ori pe zi.

GLUCIDELE: Sunt alcatuite din carbon, hidrogen si oxigen. Data fiind componenta lor, ele mai poarta denumirea de hidrati de carbon sau carbohidrati. Cele mai importante glucide sunt glucoza, fructoza, zaharoza (zaharul), galactoza (glucidul din lapte), amidonul (glucidul din legume si cereale), celuloza si hemiceluloza (existente in vegetale), pectina si glicogenul (din muschi si ficat).Glucidele constituie o sursa importanta de energie pentru organism. Procesul de degajare a energiei (in ceea ce priveste arderea glucidelor) se produce rapid, comparativ cu alte surse energetice ale organismului.
De aceea, glucoza si zaharoza se recomanda porumbeilor voiajori la antrenamente si competitii. Rolul glucidelor este deosebit de mare pentru sistemul nervos central. Glucoza este predecesorul principal al glicogenului (rezerva principala de glucide in organism). Glicogenul se depune in ficat si muschi.

CEREALELE

In alcatuirea unei ratii pentru porumbei ,vor intra in mai mare proportie grauntele de cereale.Acestea au cam 70% hidrati de carbon(glucide),8-12% substante proteice so 2-8% lipide,putine substante minerale(1,5-4%) si cantitati apreciabile de vitamine E si B,insa sunt sarace in carotene(pro-vitamina A),cu exceptia porumbului galben ,care e ceva mai bogat.
GRIUL: Este cautat de porumbei,dar trebuie dat cu multa chibzuinta,pentru ca fiind bogat in hidrati de carbon,favorizeaza ingrasarea si sterilitatea masculilor.
PORUMBUL: De asemenea este cereala apreciata ,este un furaj cu putere energetica mare ,fiind bogat in proteine si glucide;avand si o cantitate oarecare de carotene,mareste pofta de mancare si ridica digestibilitatea ratiei.De preferat este sa se dea porumbeilor porumb cu bobul mic.Porumbul are valoare calorica mare , administrat in cantitati mari duce la ingrasare.
OVAZUL: Desi nu le place porumbeilor este un furaj bogat in feruginoase ,se asimileaza usor si contribuie la formarea unor pene de calitate ,netede si unsuroase.Este bine ca ovazul sa se dea in hrana porumbeilor in special iarna,adica in perioada de asteptare a viitorului sezon sportiv;el ajuta ca zburatoarele sa fie usoare dar cu muschi tari.In acelasi timp ,este un tonifiant al sangelui si al sistemului nervos.Are insa un usor efect de franare a ouatului la porumbei;asadar in perioada ouatului ar fi bines a fie redus.
ORZUL: Se recomanda sa se dea in hrana porumbeilor obositi dupa concursuri ,dupa gonire la cuib etc.
Amestecul de orz si ovaz constituie o hrana foarte buna pentru lunile ianuarie si februarie .Este bine sa nu se dea in hrana tineretului deoarece varfurile ascutite ale boabelor pot produce raniri pe traiectul digestiv.
Grauntele decorticate de ovaz si orz ,se recomanda sa se administreze pentru actiunea lor linistitoare ,pentru neutralizarea efectului produs de unele seminte excitante.
Orzul, mai ales ,are actiune calmanta asupra stomacului si este eficace in oprirea fermentatiilor intestinale ,in combaterea diareei.
SECARA: Are valoare nutritiva ceva mai redusa decat graul sau porumbul ,dar nu prea este pe placul porumbeilor.

ORZOAICA PE TIMP DE IARNA

Se spune ca orzoaica este cea mai buna hrana pe timp de iarna. Unii crescatori o folosesc in procentaje mari in ratia zilnica, chiar peste 50%. Ce alta combinatie ar merge pe timp de iarna? (pentru porumbei care nu au acces afara pana in primavara).
Cunoscand necesarul organismului unui porumbel in principii nutritive,in substante minerale si vitamine,este util sa se stie cum trebuie alcatuita o ratie de hrana pentru a raspunde cat mai complet unui organism in crestere si dezvoltare sau al unui organism care sa fie capabil sa produca energia necesara zborurilor etc.
In principiu ,o ratie bine echilibrata trebuie sa cuprinda 45-50% graunte de cereale (porumb,orz,ovaz,grau,secara,etc.)7-8-10% seminte de oleaginoase (floarea-soarelui,canepa,rapita etc.)
Stabilirea ratiei si alegerea grauntelor celor mai potrivite se fac cu mult discernamant ,cerand o buna cunostere a nevoilor organismului in perioada data.In functie de scop,de sezon,se pot da mai multe cereale sau dimpotriva acestea se reduc; se mareste cantitatea de leguminoase ,la nevoie se adauga oleaginoase etc.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.